Landra magazin

- Régóta hiányzott egy tematikus hely Miskolcon - mesél Oszlánczi Réka, a Creppy PalacsintaHáz alapítója a kezdetekről. Innen indult a gondolat, de előzménye természetesen - mint mindennek - ennek a különleges étteremnek is volt. Réka családja régóta a vendéglátásban dolgozik, ebben a világban nőttek fel. - Strandbüfé, étterem, bisztró. Koslányként belülről láthattam mindezeket - idézi fel gyerekkorát.

Húsz évesen már volt egy saját fagylaltozója, két évvel később meg nyitott egy cukrászdát. Mindezt úgy hogy közben egyetemre járt, ahol végül angol nyelv - és irodalomtanári diplomát szerzett. Mindössze huszonhárom éves volt, amikor elindította a PalacsintaHázat. 

- A szülővárosomban, Miskolcon sokáig kerestük a megfelelő igatlant, végül egy már bezárt, de régebben étteremként működő helyet sikerült nagyon jó ár/érték arány mellett megvásárolni - mesél a hely kiválasztásáról. Az ország többi részéből nézve a bátorsága elképesztő. A legszegényebb megyeszékhely elhanyagolt negyedében egy kreatív éttermet nyitni nem tűnik biztos befektetésnek. Neki mégis bejött. Tizenkét év telt el azóta, és ma már országos ismerettségre tett szert. Többször Észak-Magyarország legjobb éttermének választották a PalacsintaHázat, messziről zarándokolnak hozzájuk a palacsinta rajongók, hogy a külünlegességeiket megkóstolhassák. 

Réka a vállalkozás ügyvezetője és arca, ő a motor, de a családja is komolyan kiveszi a részét a munkából. Szülei és bátyja is segítik. A vállalkozás 100%-ban családi tulajdon, nincs külső befektetőjük. Amit elértek, a maguk erejéből érték el. 

Adódik a kérdés, miért pont a palacsinta köré építették fel az étterem kínálatát, miközben szó sincs róla, hogy egyszerű palacsintázók lennének. Teljes értékű éttermet működtetnek, csak épp minden fogás ( beleértve a leveseket is ) tartalmaz palacsintát. 

- Ha megkérdezzük az embereket, hogy szeretik-e a palacsintát, 90%-uk igennel fog válaszolni. Nagyon sokakat meg lehet vele szólítani, miközben a palacsinta valójában egy egyszerű tészta, amit bármivel lehet párosítani - avat be minket a kiinduló gondolat lényegébe. 

Számunkra természetesen az édes palacsinták a legfontosabbak, amiből rendkívül kreatív alkotásokat készítenek. Ez már inkább művészet, mint palacsintasütés, ha az otthoni sütögetéssel hasonlítjuk össze. De pont ez az a hozzáadott érték, amitől különlegessé, egyedivé válik az egyszerű és hétköznapi palacsinta. Nem is beszélve a tortákról, amit már esküvőre is rendeltek tőlük. Hét rétegű palacsintatortákat sütnek, amiket finom krémekkel töltenek. - Elkészült a tortaszobánk, ahol a cukrászaink folyamatosan fogják készíteni a palacsintatortákat, mert már meghaladta az igény az eddigi kapacitásunkat - meséli.

Aki mindezek után azt gondolja hogy Réka különleges palacsintás ételeket alkot, az téved. Igen, persze ezt is teszi, de nem ez a lényeg. Üzletet és márkát épít, magyar viszonylatban rendkívül tudatosan, szinte amerikai stílusban. 2014 óta használják a Creppy nevet, amit ők találtak ki a nemzetközileg jól ismert crepe ( palacsinta) szóból. Rendszert épít az éttermébe, igyekszik egyszerűsíteni, standardizálni a folyamatokat. Mindehez szüksége volt egy stratégiai partnerre. - Nincs rá kapacitásunk, hogy saját tésztakeverékkel dolgozzunk, szükségünk van egy nagyon jó alapanyagra. Egy ismerősünk ajánlotta az m-Gel hungary-t, akikkel másfél év közös munkájával kidolgoztunk egy olyan palacsinta-alappor receptet, amit védetten, csak nekünk gyártanak.Olyan jól sikerült, hogy a vendég nem mondja meg, hogy nem friss tojással és tejjel készült. A mi szempontunkból nagyon fontos, hogy így szinte kitudtuk zárni  a hibázás lehetősségét. Öntetek, töltelékeket is fejlesztett számunkra az m-Gel, első számú stratégiai partnerünkkévé váltak  -  mesél Réka a jól működő kapcsolatról. 

Nagyon tudatosan, a kezdetektól arra készülnek, hogy egy olyan rendszert és márkát építsenek fel, ami bárhol megállja a helyét. Franchise-ban gondolkodnak, az első ilyen üzlet megnyitásárólmost folynak a tárgyalások. Valószínűleg Debrecen lesz az a szerencsés város, ahol az első Creppy franchise üzlet meg fog nyílni.

De ez még csak a kezdet. Réka szeret hosszú távra tervezni, és már eddig is megmutatta, hogy kedveli a kihívásokat. Beadott egy nemzetközi pályázatot, aminek az eredményeképpen beválogatták a világ 20 legígéretesebb induló franchise hálózata közé. Februárban Las Vegasban fogja bemutatni a rendszerét a Nemzetközi Francise Szövetség rendezvényén, nagyon komoly befektetők előtt. 

- Mi vagyunk a palacsinták Disneyland-je - ad egy stílszerű hasonlatot, ami jól kifejezi azt is hogy milyen léptekben gondolkodik. A sikere eddig is tiszteletre méltó, és ha sikerül nemzetközi szintre fejlesztenie a Creppy márkát, az hatalmas lökést, példát adhat a magyar gasztronómiai vállalkozásoknak. Nagyon szurkolunk neki ! Hajrá Creppy !