×

Hab a palacsintán

A miskolci Avas-hegy oldalában elhelyezkedő, több száz éves kisavasi pincesor egykor híres volt a társasági összejövetelekről, vacsorákról, borozásokról. Ezt a hagyományt folytatja a Creppy PalacsintaHáz is ? 

A Kisavas egykori hangulatából, a híres "pinceéletből" az elmúlt évtizedre szinte semmi nem maradt. A pincevilág elnéptelenedett, és az állaga is leromlott - nem nyújtott lélekemelő látványt, pedig a városrész vendéglátás szempontjából előnyös helyen, a belvárostól legfeljebb öt percre található. A PalacsintaHáz a pincesor kapujában helyezkedik el, és büszkén valljuk magunkat a vendéglátói hagyomány felélsztőinek. Remélem, sikerült a hely hangulatához méltó, különleges kínálatot összeállítanunk.

Miért palacsinta került a középpontba? 

Ezt sokszor megkérdezik, de máig nem találtam jobb választ: ki ne szeretné a palacsintát? 

Nincs ilyen ember? 

Én legalább még nem tallkoztam vele. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne unalmas egy ilyen étterem. Semmi esetre sem szerettem volna egy újabb kalasszikus, " tizenkettő egy tucat" palacsintázót nyitni, ezért igyekeztünk kreatívan nyúlni a témához. A palacsinta egy tészta, valójában köret féle, melynek van édes és sós változata is, ki lehet rántani, meg lehet tölteni, és még száz külön féle módon kínálható.

Fogékonyak a vendégek a reform palacsintákra? 

Van, aki előszr meglepődik például a palacsintával felszolgált vörösoros marhapörköltön, de aki ki meri próbálni, mindig elégedett. Persze a konzervatívabb vendégek is megtalálják a számításukat; tulajdonképpen ebben áll a palacsinta sikere.

Ami egyben az ön sikere is - ezt ismerte el a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége a nemrég átadott Jövő Reménysége díjjal.

A FIVOSZ nem csak a díjjal, de gyakorlati segítséggel is támogatta a munkánkat, amiért nagyon hálás vagyok. A szövetség útmutatása alapján sikerült kidolgoznunk a franchise rendszerünket, idén ősszel pedig az első budapesti üzlet is elindult. A törzshelyünk azonban mindig a miskolci étterem marad.

 

A Kisavason nyolc éve nyitottak. Ma már éledezik a "pincevilág"? 

Egyértelműen megindult valami. A PalacsintaHáz egyike Miskolc három leglátogatottabb éttermének, gyakori a telt ház. Különösen nagy büszkeség, hogy sokan jönnek a városon kívülről is, nem ritkán az országhatáron túlról. A pincesor így nemsokára talán újra visszanyeri jó hírét.

 

Felcsavart történet : A Creppy PalacsintaHáz tulajonosának családja hosszú ideje foglalkozik vendéglátással; üzemeltettek saját éttermet, büfét, bisztrót, de volt kis fagyizójuk, cukrászdájuk is. Bár Oszlánczi Réka a Miskolci Egyetem angol és szociológia szakán szerzett diplomát, már tanulmányai alatt a családi hagyomány folytatására törekedett. A PalacsintaHáz ebben az időben nyitotta meg kapuit, és egyedi kínálatával, illetve különleges atmoszférájával gyorsan a miskolciak egyik kedvelt éttermévé vált. A ma már franchise rendszert működtető vállalkozás tíz embernek ad munkát, tavalyi árbevétele 25 millió forint volt.