Figyelő - Amerikából jött

A palacsintázók vezetői közül kevés mondhatja el magárol, hogy a Fehér Ház vendégeként Barack Obama és a Facebook - alapító Mark Zuckerberg társaságában kaphatott rálátást a startupélet legújabb trendjeire. A fiatal transatlanti innovatív vezetők és vállalkozók csúcstalálkozójára az idén 42 országból hívtak meg cégeket, a miskolci Creppy-t az amerikai nagykövetség választotta ki, pályázatukat pedig a kormányzat bírálta el. Az avasi palacsintázó 10 éves működésével bírta ki ezt a páratlan lehetőséget: Oszlánzi Réka még egyetemista volt, amikor  acsaládjával elhatározták hogy Miskolcon saját éttermet nyitnak. Mivel a szülei korábban is vendéglátásban dolgoztak, a terep cseppet sem volt szokatlan. Réka kiskora óta ismerte ezt a milliőt. Ám már az indulásnál elhatározták, hogy nem akarnak egy lenni a sok közül. Ezért azzal az ötlettel álltak elő, hogy csak és kizárólak palacsintákat szolgálnak fel,  de elegáns éttermi színvonalon. Összesen 80 receptet dolgoztak ki : kínálatukban olyan fogások kaptak helyet, mint a palacsintacsíkokkal készült csirkeleves, a gyroszos fűszerezésű és a parajos palacsintafészek. Utóbbira a kapros - tejszínes mártás mellett roston sütött lazacfilé kerül. Persze desszertekből sincs hiány: az édes fogásokból több mint 30 akad az étlapon. A kezdet náluk is nehéz volt. Időbe telt, mire a helyiek elfogadták ezt a sajátos gasztronómiai irányvonalat, ráadásul alig egy évvel a nyitás után beütött a gazdasági válság. Bár az avasi pincevilág szívében üzemelő hely lassan indult el a siker útján, két éve már annyira felkapottnak számított, hogy a vendégek ostromolni kezdték a kéréseikkel: szerették volna, ha az ország más részein - Debrecenben, Nyíregyházán vagy épp a fővárosban is - saját éttermet nyitnak. De Réka- aki 2014-ben a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége Jövő Reménysége díjjat is megkapta - nem akarta elkapkodni a terjeszkedést, hisz tudta hogy csak akkor működik egy hálózat, ha a tulajdonos napi szinten irányítja és ellenőrzi a csapatát. Eddig egyetlen franchise - partnerük volt, egy rózsadombi kávézó, amely két éve a fogásaikból 40-et vett át, és egy bistro jellegű helyet hozott létre. Ám a vendéglő idén márciusban új tulajdonosukhoz került, akik változtatni akartak a profilon, ezért tavasszal békében elköszöntek egymástól. A fejlemények Réka kedvét azonban cseppet sem vették el: már csak azért sem, mert nyáron az említett amerikai úton, ahol ő képviselte Magyarországot, számtalak hasznos tapasztalatra tett szert.  A tengeren túli program keretében a 47 európai vállalkozót válogatott mentorok segítették abban, hogy saját szakterületükön tovább tudjanak fejlődni. A Creppy tulajdonosát a franchise fellegvárának számító Chicagóba küldték, ahol több mint 150 egységet üzemeltető Rosati's Pizza étteremlánc főhadiszállásán avatták be a franchise- építés rejtelmeibe.

"Megmutatták, milyen kézikönyvet dolgoznak ki a partnereknek, láthattam az üzleti tervüket, de még azt is, hogyan alakítják ki a konyhákat az építészeik. Egy olyan megbeszélésre is beülhettem, ahol a beszállítókkal az alapanyagokról egyeztettek." - meséli a Creppy vezetője. Hazatérése után Réka már el is kezdte letenni a terjeszkedés alapjait : még az idén létre akar hozni egy street food céget, hogy abból egy külön láncot tudjon kialakítani. Közben ezzel párhuzamosan zajlanak a tárgyalások az étterem lehetséges franchise- partnereivel. Az érdeklődés óriási : jelenleg mintegy 25 céggel folytatnak megbeszéléseket. Ha minden a tervek szerint alakul, pár éven belül a Creppy PalacsintaHáz egy olyan országos hálózattá növi ki magát, amelynek majd minden hazai nagyvárosban lesz egy étterme.