Zorba - a szirtaki palacsintája

Évekkel az Olympos lábánál átélt kalandjaimat követően tértem vissza Görögországba, jobban mondva annak legnagyobb és talán legismertebb szigetére, Krétára. A mesés sziget Görögország déli részén, közel Afrika partjaihoz található és egzotikus élményt nyújt látogatóinak.

Nekem is az volt! Ahogy jókedvűen barangoltam hátizsákommal a szigeten, az egyik lakatlanabb partszakasz sziklás meredélyei közt megbúvó öbölnél egy kisebb társaságba botlottam, akik két férfit figyeltek, körülállva őket. Közelebb húzódva láttam meg, hogy a két férfi összekapaszkodva kezd táncolni. A zene egyre hevesebb lett és ők egyre nagyobb átéléssel ugráltak ritmusra.

Ahogy a hangulat fokozódott, a tempó egyre nagyobb dinamikát diktált, a nézők is beálltak melléjük. Kisvártatva tucatnyi ember táncolt önfeledten a parton. Az egész olyan magával ragadó volt, hogy rövid idő után nekem is mozogni kezdett a lábam, majd nem tudtam megállni, hogy ne ugorjak közéjük én is és részt vegyek ebben a közös ünneplésben.

Mikor véget ért a zene én kimerülten vágtam hanyatt magam a homokon és jólesően szuszogtam a többi táncossal együtt.

Estefelé raktunk egy nagy tüzet a parton és a köré gyűlve mesélték el a Szirtaki tánc történetét. Nos megtudtam, hogy a szirtaki valójában nem egy görög, nem is krétai néptánc, hanem a Zorba, a görög című filmhez komponálták annak idején, melyben erre Anthony Quinn, a főszereplő járta el a mára klasszikussá vált táncot.

Amikor új barátaim megtudták, hogy ki is vagyok valójában, hogy én vagyok Palacsinta Patrik, a Creppy Palacsinták nagykövete, rögtön kiköveteltek maguknak egy különleges vacsorát. Én erre megbontottam a hátizsákomat és előszedtem a felszerelésemet. Egyetlen dolgot kértem, hogy szerezzenek nekem alapanyagot a helyi ízekre alapozott palacsintához, amit el szerettem volna készíteni nekik a Creppy Recepttárából.

Hangyányi idő alatt a pokrócomra került feta sajt, spenót, csirkehús, némi szezámmag és sok zöldség természetesen, melyből olyan rántott csodát rittyentettem nekik, hogy még állítólag azóta is emlegetik a környéken. Mi másnak nevezhettem volna el újabb palacsinta csodámat, mint Zorba palacsintának?