Hab Nap

Ti tudtátok, hogy mit ünneplünk ma? Január 5.-e a tejszínhab világnapja!

Nos, a tejszínhab sok Creppy desszert dísze, ahogy mondnai szokás, a koronája, mely minden fogást igazán ünnepivé tud varázsolni.

Története is hosszú évszázadokra nyúlik vissza, valahová a reneszánsz korba, bár pontos eredetét senki nem ismeri. A tejszín valójában a pihentetett nyers tej felszínén kiülő zsírosabb réteg, amit fölözéssel lehet nyerni erről. A tejszínhab olyan 40% körüli zsírtartalommal bír.

A desszerteknél - ahogy édes palacsintáinknál - használt édes tejszínhab eredete a legenda szerint Franciaországba, egy Párizstól néhány tíz kilométerre fekvő kisvárosba vezethető vissza, melyről a nevét is kapta. Sok helyen ma is Chantilly krémnek ismerik. A legenda szerint a Chantilly kastély szakácsa egy lakoma alkalmával kifogyóban volt a tejszínből, amikor gondolt egy merészet és habbá verte a maradék tejszínjét, így növelve meg a mennyiségét. Így született a tejszínhab.

Európában a 19. század körül terjedt el, magyarországon először az 1881-es Dobos féle szakácskönyv említi a tejszínhabot, mint a desszertek lelkét. És mennyire igaza van. Süteményeket, fagylatot, krémeket hatékonyan tud feldobni, ünnepivé tenni a jól elkészített, ízletes tejszínhab, ahogy - természetesen - a palacsintákat is!!!

A Creppy számos édes palacsinta költeményén díszeleg tejszínhab, mesterivé téve a desszert élményt a palacsinta rajongók számára. A Feketeerdő palacsinta nem szűkölködik tejszínhabban, ahogy étlap alapító desszertjeink, az Aloha és az Aphrodité sem. Díva palacsintánk éke is a tejszínhab rózsa, ahogy az én, Palacsainta Patrik kedvencében is benne van.

 

 

Én megmondom őszíntén, akármilyen édes Creppy palacsintát választok is, mindig kérek hozzá plusz tejszínhabot, akár jár hozzá, akár nem. Éljen a tejszínhab, sok Creppy palacsinta gyönyörű ékszere!